Zakendoen in Argentinië

Zakencultuur

Buitenlanders moeten de Argentijnse zakenman niet onderschatten. Argentijnse ondernemers zijn behoorlijk competitief en de onderhandelingsvorm is open en resultaatgericht. In het algemeen zijn ze goed geïnformeerd over hun vakgebied en sterk georiënteerd op details. Het is daarom van belang dat men zich goed op een bezoek voorbereidt. Beslissingen worden uiteindelijk vooral op rationele gronden genomen, en het is raadzaam om een (waterdicht) contract te sluiten.

Argentijnen houden er niet van om “direct ter zake te komen”. Een inleidend gesprek over voetbal, cultuur etc. is gebruikelijk (ook ter afsluiting). Directe confrontaties worden elegant uit de weg gegaan en agressieve onderhandelingmethoden leiden zelden tot resultaten. Een vriendelijke, respectvolle toon wordt gewaardeerd en vermijdt het leveren van directe kritiek jegens het land en haar instituties. Neem ruim de tijd voor een gesprek, een “uurtje uittrekken” wordt negatief opgevat.

Visitekaartjes zijn een must (worden bij aanvang van een gesprek aandachtig uitgewisseld) evenals een verzorgd uiterlijk. Het zakendoen is nog steeds doorspekt van hiërarchie, observeer goed hoe men op elkaar reageert. Heeft men een titel, zoals Dr. of Ing., dan is het gebruikelijk deze als aanspreektitel te gebruiken (dus “doctor” of “ingeniero”).

En dan last but not least; Evenals in de alledaagse cultuur is het in de Argenijnse zakencultuur ook heel gewoon als vrouwen bij kennismaking eén zoen op de wang geven. Mannen geven over het algemeen elkaar alleen de hand, al dan niet vergezeld van een korte omhelzing.

 

terug terug

verder verder

 

 

© 2019  Zakendoen in Argentinië

 

info@zakendoeninargentinie.com