Zakendoen in Argentinië

Producties - Buenos Aires als filmset

Argentinië en de hoofdstad Buenos Aires lenen zich uitstekend voor de uitvoering van televisie-, film-, reclame- en fotografie producties. Van sneeuwwitte gletsjers in het zuiden, kilometerslange pampa in het midden van het land tot tropische wouden in het noorden. En niet te vergeten de prachtige Andes, die Argentinië en Chili scheidt en de woestijnachtige puna (hoogvlakte) die tot ver in Bolivia doorloopt. Met name Buenos Aires leent zich uitstekend als decor voor Europese reclamemakers. De stad heeft veel gebouwen in Europese bouwstijl, soms als “bouwpakket” geïmporteerd. Van Franse barok tot Italiaans klassiek 

Sinds de loskoppeling van de Amerikaanse dollar in 2001 (dieptepunt van de Argentijnse crisis), werd het ook financieel aantrekkelijk om in Argentinië opnames te maken.  Terwijl voor de crisis enkel een paar buitenlandse reclames jaarlijks werden opgenomen, is dit alleen al in Buenos Aires in 2007 opgelopen tot ruim 700 producties, voornamelijk reclames (rond de 500).

Ook is de lokale filmindustrie snel toenemende en begeeft zich steeds meer op het internationale vlak. In de afgelopen jaren hebben jonge filmmakers een reeks internationale prijzen in de wacht gesleept, zoals de Alfred Bauer-prijs en de Zilveren Beer (filmfestival Berlijn), de Goya-prijs (Festival Madrid, diverse Argentijnse films) alsmede een reeks prijzen tijdens het Festival van Venetië. De nieuwe generatie slaagt erin met een beperkt budget de problematiek van het hedendaagse Argentinië uit te beelden op een wijze die toegankelijk is voor een breed (internationaal) publiek.

Desondanks moet de filmindustrie het nog steeds hoofdzakelijk van buitenlandse opdrachtgevers hebben die hun opnames in Buenos Aires of elders in het land komen maken. De tarieven liggen over het algemeen zo´n 40% onder die in Europa gangbaar zijn en zijn ook lager dan de tarieven in concurrerende landen zoals Zuid-Afrika en Australië.

Het zwaartepunt van de vraag (en ook het aanbod) ligt in Buenos Aires, waar zo´n 30 filmbedrijven op in proberen te spelen, met name reclamespots. Voor wat betreft de opname van films en documentaires bestaat echter ook buiten de hoofdstad veel vraag.

Wilt u meer weten over produceren in Argentinië, in contact worden gebracht met de juiste lokale partner of simpelweg eerst een research voor mogelijke opnames/fotoshoots willen uitvoeren? Zakendoen in Argentinië partner Natasja de Winter heeft langjarige ervaring met het produceren van zowel nieuwsberichten als documentaires en beschikt over een uitgebreid netwerk binnen de Argentijnse filmindustrie. U kunt contact met haar opnemen via het contactformulier.

 

terug terug

verder verder

 

 

© 2019  Zakendoen in Argentinië

 

info@zakendoeninargentinie.com